lauantai 1. syyskuuta 2012

Elämys verkossa

Olen juuri vaipumassa syvään uneen, kun 8-vuotias veljentyttäreni kysyy kuiskaten:
- Voisinko käydä vielä koneella?
- Voitasko millään jättää aamuun, on jo melkein puoliyö?, kysyn puolestani minä.
Pitkä hiljaisuus.
- Mä en saa millään unta, kun ne mun hevoset voi kuolla, jos mä en käy niitä ruokkimassa.
- Okei, käydään sitten ruokkimassa hepat, vastaan.

Tämä esimerkki elävästä elämästä pisti omassa lapsuudessaan käpylehmillä ja -hevosilla leikkineen tädin mietteliääksi. Onko virtuaalimaailmasta tullut reaalimaailma tämän päivän lapsille? Miten todellisia virtuaalimaalimassa tuotetut elämykset voi olla sekä lapsille että aikuisille? Sitä tässä nyt pitäisi vahvasti reaalimaailmassa elävän tädinkin yrittää ymmärtää. Itselleni nämä virtuaalimaailmaan ja elämysten tuottamiseen liittyvät nettisivustot ovat melko tuntemattomia, joten olen ihan innoissani oppimaan uusia asiota teemaan liittyen. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.

Millä erilaisilla tavoilla verkossa voidaan tuottaa elämyksiä?  Miten yksilöllisten elämysten tuottamisessa voidaan hyödyntää verkkoa?  Miten verkkossa esitettyjen elämysten avulla voidaan houkutella matkailijoita? Voidaanko verkossa tuotettujen elämysten avulla kasvattaa liiketoimintaa matkailualalla? Mitä lisäarvoa verkkoelmäys voi tuoda matkailijalle?

Tarkastelen tässa postauksessani minkätyyppisiä elämyksiä verkossa on löydettävissä. Lähijakson jälkeisessä postauksessa toivon osaavani vastata myös muihin yllä esitettyihin kysymyksiin :)!

Elämyksiä verkossa: 

Vahvasti teemalliset ja immersiiviset 
Postauksen alussa oleva esimerkki opetti minulle yhden esimerkin teemallisesta ja arkitodellisuudesta poikkeavan sivuston: http://www.hasbro.com/fi_FI/play/. Tällä sivustolla heppahullut pikkutytöt voivat leikkiä hevosleikkejä.

www.secondlife.com sivuston käyttäjä voi päästä arkitodellisuudesta poikkeavaan todellisuuteen. Kävin avaamassa tilin täällä sivustolla. Siellä voi todella päästä melkein kaikkeen mahdollisiin paikkoihin maan ja taivaan välillä. Keski-ikäinen rouva voi tässä maailmassa muuttua ilman kauneusleikkauksia vaikka 15v. opiskelijatytöksi, kuten minä profiilissani ;)!

                               Kuva 1. Second life-sivustolla pääset irti arkitodellisuudesta.


Draamalliset
Jännittävistä virtuaalipeleistä minulla on omakohtainen kokemus. Menimme yhtenä iltana kavereille kylään. He olivat ostaneet Formula-pelin koneelle. Minä nauroin heille: "Ette voi olla tosissanne, aikuiset ihmiset!" Kaverit halusivat esitellä peliä, ja kohteliaisuudesta tietysti katsoimme. Peli oli ihan uskomattoman jännä, varsinkin kun olen aina pitänyt vauhdista. Se vaan imaisi puoleensa. Seuraavan kerran kelloa katsoessani se oli 04.00. En enää yhtään nauranut kavereiden uudelle pelille ;)! www.gamespot.com sivustolla voi löytää jännittäviä pelejä.

Räätälöitävissä jokaisen käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin
Yksilön omat tarpeet ja niiden tyydyttäminen nousevat matkailussa yhä tärkeämmäksi tulevaisuudessa.
Katselin tähän liittyen kotimaista tarjontaa. Esim. Lappland Safaris on selvästi tiedostanut jo yksilön tarpeiden tyydyttämisen tärkeyden. Heidän nettisivuilla on oma pääotsikko: Löydä oma luontosi.
www.laplandsafaris.fi/fi/loyda-oma-luontosi. Sivusto on vielä ns. "vaiheessa" eli työn alla. Tämä ehkä kuvaa hyvin suomalaisten matkailuyritysten tämänhetkistä tilannetta tuottaa palveluja yksilöllisiin tarpeisiin verkossa.

Yksi esimerkki maailmalta Peru Travel Plan-sivustolta: www.perutravelplan.co.uk/peru-travel-quote-request.htm
Tällä sivustolla on tuotteistettu eri kohteita Perussa ja Boliviassa. Asiakas voi sivustolla valita valmiin ehdotuksen tai suunnitella itse oman matkansa.

                                         Kuva 2. Esimerkki räätälöitävästä matkasta                                                         

Esimerkki verkko- ja reaalimaailmassa toteutettavasta elämyksestä 
www.elamyslahjat.fi-sivustolla voi käydä fiilistelemässä erilaisia elämyslahjoja ja ostamisen jälkeen käydä reaalimaailmassa nauttimassa elämyksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti